Een kans om even stil te staan

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie zie ik aan de overkant

Je hele routine zien veranderen, onzekerheid ervaren, niet weten wat de toekomst brengt: het coronavirus lijkt er op gebrand om iedereen uit balans te brengen. Maar er is ook een positieve kant: in tijden van corona (Covid-19), krijgen we de kans aangeboden om echt stil te staan. De ratrace komt tot stilstand en sociale activiteiten worden beperkt tot telefoongesprekken en videocalls. Het is het perfecte moment om na te denken over ons bestaan, over wie we zijn en wat we wensen te bereiken in de toekomst. We krijgen eigenlijk een kans tot herstart in ons leven. We kunnen eens aandachtig en oprecht naar onszelf kijken en in alle veiligheid ons schild laten zakken. Op dit moment trekt de economie niet aan je mouw om de leukste reizen te boeken, de nieuwste schoenen te kopen of gadgets aan te schaffen, en je sociale leven staat niet onder spanning door overvolle agenda’s. 

We krijgen de tijd om zaken opnieuw te definiëren, vorm te geven en grenzen te trekken. Waar woon en werk ik en ben ik het eens met de (bedrijfs)cultuur of wens ik eigenlijk te veranderen van omgeving? Hoe zie ik mezelf in deze omgeving, hoe voel ik me daar? Wil ik mijn gedrag aanpassen of ben ik tevreden over de situatie en mijn gedrag? Wat is het gedrag van anderen in deze omgeving en hoe heeft dat impact op mij? Indien je iets wilt veranderen welke vaardigheden ga je inzetten om je doel te bereiken? Welke overtuiging hangt aan je woonplaats of aan je werk? Wat maakt dat je daar (niet) wilt wonen en werken? Wat zou er gebeuren indien je je doel (niet) behaalt? 

Al het voorgaande betreft je omgeving, het tastbare van jou, het hebben. Meestal kunnen mensen hier nog snel op antwoorden. Het volgende betreft de zingeving van het leven, het zijn, ik. Wie ben ik als ik weet waar ik wil wonen en werken, wie ben ik als ik mijn doelen heb bereikt? Indien ik als derde persoon naar mezelf zou kijken, hoe zou ik mezelf dan beschrijven, hoe is mijn zelfbeeld? Wat maakt dat die doelen belangrijk zijn voor mij, welke waarden plak ik aan deze doelen, wat motiveert mij om deze doelen te halen en vervult dit doel een passie voor mij. En tenslotte: maakt het nastreven van dit doel mij GELUKKIG? 

Kortom, we krijgen een mooie kans om ons te herdefiniëren in rust en bezieling. Ik nodig je uit om ze met beide handen te grijpen.

Liefs,

Renée